Про забезпечення додаткових соціальних гарантій на період карантину для фізичних осіб-підприємців, які мають дітей

 

 

З метою забезпечення додаткових соціальних гарантій на період карантину для фізичних осіб-підприємців, які мають дітей, а також для осіб, які були звільнені з роботи і зареєструвались в центрі зайнятості як безробітні, Урядом прийнято постанову Кабінету Міністрів України „Деякі питання соціальної підтримки сімей з дітьми” від 22.04.2020 № 329 (далі – Постанова № 329).

1. Постановою № 329 запроваджено допомогу на дітей фізичним особам-підприємцям, які належать до першої та другої групи платників єдиного податку і сплатили єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за усі місяці 2019 року або протягом усіх місяців 2019 року після державної реєстрації фізичної особи–підприємця. Така допомога надаватиметься на кожну дитину до досягнення нею 10-річного віку у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для дітей відповідних вікових груп (для дітей віком до 6-ти років – 1 779 грн; для дітей віком від 6-ти до 10-ти років – 2 218 гривень).

Призначення та виплата вищезазначеної допомоги проводитиметься  після набрання чинності Постанови № 329 (з травня 2020 року) під час дії карантину та на один місяць після дати його відміни.

З урахуванням положень зазначеної постанови ДП „Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики України” розробляється  відповідне програмне забезпечення щодо призначення допомоги на дітей фізичним особам-підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої та другої групи платників єдиного податку та в найкоротші строки буде надіслано структурним підрозділам з питань соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій.

Для інформування громадян, які обиратимуть спосіб подання заяви про призначення допомоги  в електронній формі, надаємо посилання на стартову сторінку системи надання послуги з призначення допомоги –https://dopomoga2fop.ioc.gov.ua.

2. Постановою № 329 також затверджено зміни до Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003№ 250, якими змінено підхід розрахунку сукупного доходу сім’ї при визначенні права на державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям для осіб, які були звільнені під час карантину та зареєструвались в центрі зайнятості як безробітні.

На період карантину на один місяць після дати його відміни для призначення соціальної допомоги для осіб, які у періоді, за який враховуються доходи, отримували допомогу по безробіттю, до середньомісячного сукупного доходу враховується:

для осіб, зазначених у частині першій статті 22 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”  – дохід у розмірі призначеної допомоги по безробіттю без урахування сум отриманої заробітної плати у попередніх місяцях;

для осіб, зазначених у частині другій статті 22 Закону України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”,  – дохід у розмірі призначеної допомоги по безробіттю, а за місяці, в яких відсутні доходи – дохід у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи.

Після закінчення карантину для осіб, які у періоді, за який враховуються доходи, отримували допомогу по безробіттю, до середньомісячного сукупного доходу враховується:

за кожний місяць отримання допомоги у розмірі, меншому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, - дохід у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи;

за кожний місяць отримання допомоги у розмірі, більшому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, - фактично отримані доходи;

за кожний місяць, у якому відсутні доходи, - дохід у сумі трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи.

3. Внесено до зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 (зі змінами) та Порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373, якими збільшено з двох до трьох місяців термін простроченої заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг одержувачами житлових субсидій та пільг, за наявності якої житлова субсидія не призначається.

 

Щодо порядку фінансування та виплати допомоги на дітей фізичним особам-підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої та другої групи платників єдиного податку

Виплата допомоги буде проводитись за окремою бюджетною програмою за рахунок коштів, виділених Мінсоцполітики, із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками.

Урядом 29 квітня 2020 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України № 330 „Про виділення коштів з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками”. Цією постановою також затверджено Порядок використання коштів для виплати допомоги на дітей фізичним особам-підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої та другої групи платників єдиного податку.

Головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем бюджетної програми є Мінсоцполітики. Розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня є:

структурні підрозділи з питань соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій;

структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчі органи міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад, центри з нарахування та здійснення соціальних виплат.

Форму заявки щодо потреби в коштах для виплати допомоги на дітей фізичним особам-підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування і  належать до першої та другої групи платників єдиного податку можна отримати у фахівця із соціальної роботи Олишівської селищної ради.