Голова облдержадміністрації В’ячеслав Чаус на сьогоднішньому брифінгу запевнив, що в області ведеться активна підготовка договорів на постачання газу для бюджетних установ.

— Ми тісно співпрацюємо з органами місцевого самоврядування. Якщо потрібно, працюватимемо без вихідних, — зазначив голова ОДА.

Проблема зі вчасним початком опалювального сезону в деяких бюджетних установах виникла через значне зростання ціни на природний газ: суми видатків, закладені для цього в бюджетах, є значно нижчими за сьогоднішню потребу.

Для врегулювання ситуації 30 вересня 2021 року Уряд, НАК «Нафтогаз України», Офіс Президента та Асоціація міст України уклали Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 року.

Умови Меморандуму передбачають, що установи та організації, що фінансуються коштом державного або місцевого бюджетів, зможуть придбати газ за ціною 13659,63 гривень за 1000 кубічних метрів (ціну вказано без ПДВ та без вартості транспортування природного газу). Така ціна діятиме до кінця 2022 року.

Дозвіл на укладання договорів постачання природного газу бюджетним установам та організаціям, відповідно до розпорядження КМУ від 11 жовтня, отримало ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг».

Компанія вже розробила алгоритм дій для бюджетних установ та організацій при укладанні договорів. Облдержадміністрація активно сприяє місцевим радам у підготовці необхідних документів. Крім того, тендерні процедури, у зв’язку з напруженням ситуації, буде проведено у стислі терміни: до п’яти днів замість трьох тижнів. Вирішуються інші, суто технічні, питання.

— Зробимо все, щоб опалювальний сезон розпочався якомога швидше в усіх без винятків бюджетних установах Чернігівщини, — наголосив голова облдержадміністрації.