Фото без опису

Як отримати довідку про реєстрацію в службі зайнятості як безробітного та нарахування допомоги по безробіттю?

Відповідь: Цю довідку ви можете отримати тільки в тому центрі зайнятості, у якому ви перебуваєте на обліку. З собою необхідно мати паспорт (ID паспорт) та ідентифікаційний код. Інформація про неперебування у статусі безробітного видається в довільній формі в будь-якому центрі зайнятості України.

Яка тривалість виплати допомоги по безробіттю?

 Відповідь: Відповідно до частини 3 статті 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» (далі – Закон) допомога по безробіттю виплачується з 8 дня після реєстрації застрахованої особи в установленому порядку в Державній службі зайнятості.

Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років, а для осіб, зазначених у частині другій статті 6 цього Закону та абзаці третьому частини четвертої статті 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», – 180 календарних днів.

Для осіб передпенсійного віку (за 2 роки до настання права на пенсію) тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 720 календарних днів.

Наразі, для осіб, які втратили роботу в період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, за власним бажанням та угодою сторін загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю для таких осіб не може перевищувати 270 календарних днів.

 

 

За які періоди здійснюється нарахування допомоги по безробіттю зареєстрованим безробітним у період карантину?

Відповідь: Період, за який здійснюється чергове нарахування допомоги по безробіттю, обмежується датою, що передує дню:

- останнього відвідування безробітним центру зайнятості, де він зареєстрований (якщо центр зайнятості здійснює прийом громадян);

- спілкування з кар'єрним радником телефоном чи іншим засобом зв'язку та підтвердження перебування в статусі безробітного (якщо центр зайнятості не здійснює особистого прийому громадян).

 

Чи можна стати на облік у центрі зайнятості не за місцем проживання?

Відповідь: Так, можна. Відповідно до пункту 3 Постанови Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2018 р. № 792 щодо Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу облік осіб, проводиться центром зайнятості незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування таких осіб.

 

За яких умов припиняється реєстрація в службі зайнятості?

 Відповідь: Відповідно до статті 45 Закону України «Про зайнятість населення» центр зайнятості припиняє реєстрацію безробітного у разі:

1) зайнятості особи;

2) поновлення на роботі за рішенням суду, що набрало законної сили;

3) подання безробітним особисто письмової заяви про зняття його з реєстрації як безробітного або відмови від її послуг;

 

Якщо звільнення за угодою сторін, то чи можна отримати статус безробітного та отримувати допомогу по безробіттю?

Відповідь: Так, можна. Статус безробітного надається особам, які зазначені у частині першій статті 43 Закону України «Про зайнятість населення» (далі – Закон), з першого дня реєстрації у територіальному органі на підставі заяви (у тому числі поданої засобами електронної ідентифікації) у разі відсутності підходящої роботи, підбір якої здійснюється відповідно до статті 46 цього Закону.

Відповідно до частини 5розділу XI Закону, на період дії карантину статус безробітного надається без вимог до наявності підходящої роботи.

 

Який порядок виплати допомоги по безробіттю?

Відповідь: Допомога по безробіттю виплачується не рідше ніж два рази на місяць, а за згодою безробітного - один раз на місяць. Період, за який здійснюється поточне нарахування допомоги по безробіттю, обмежується датою, що передує дню останнього відвідування безробітним центру зайнятості, де він зареєстрований. Остаточний розрахунок виплат допомоги по безробіттю здійснюється на підставі рішення про припинення виплат і включає нарахування за останній день перебування особи у статусі зареєстрованого безробітного, що входить до визначеного періоду виплати.

 

У який період після припинення трудових відносин необхідно зареєструватись в центрі зайнятості?

Відповідь: Чинним законодавством не встановлено граничних термінів реєстрації громадянина в державній службі зайнятості після звільнення з роботи.

 

Від чого залежить розмір виплати допомоги по безробіттю?

Відповідь: Розмір виплати допомоги по безробіттю залежить від страхового стажу, підстави припинення трудових відносин та розміру заробітної плати, отримуваної громадянином перед звільненням.

Умови, тривалість та розмір виплати допомоги по безробіттю визначений статтями 22 та 23 Закону України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" від 02.03.2000 р. № 1533-III (зі змінами).

 

За яких умов член ОСГ може бути зареєстрованим як безробітний в ЦЗ та отримувати допомогу по безробіттю?

Відповідь: статтею 8 Закону України «Про особисте селянське господарство» визначено, що члени особистих селянських господарств є   особами, які забезпечують себе роботою самостійно і відповідно до Закону України "Про зайнятість населення" (далі - Закон) належать до зайнятого населення за умови, що робота в цьому господарстві для них є основною.

Чи утримуються внески з виплати допомоги по безробіттю?

 

Відповідь: умови, тривалість та розмір виплати допомоги по безробіттю визначені статтями 22, 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» (далі – Закон).

Допомога по безробіттю виплачується особам, визнаним у встановленому порядку безробітними. Така виплата не оподатковується і внески з такої виплати не утримуються.

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ РАЙОННОЇ ФІЛІЇ ЧЕРНІГІВСЬКОГО ОБЛАСНОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ