Бій під Крутами відбувся 16 (29 січня) 1918 року на залізничній станції Крути за 18 км від Ніжина. Цього дня понад п’ять годин тривало жорстоке протистояння між 4-тисячним підрозділом Червоної гвардії та загоном з київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень.

У бою під Крутами оборонці української державності отримали переконливу військову перемогу. Наступ ворога було зупинено і здійснено організований відступ. Російсько-більшовицькі нападники втратили боєздатність на чотири дні. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський договір, який врятував молоду українську державність.

27 студентів та гімназистів, які перебували у резерві, під час відступу потрапили к полон. Наступного дня вони були розстріляні або замордовані. Згодом їх поховали на Аскольдовій могилі у Києві.

Цей бій на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.

Українські юнаки загинули і власною кров’ю вписали героїчну сторінку в історію визволення нашого народу.

Трагедія під Крутами знайшла палкий відгук у серцях свідомих громадян України і далеко за її межами.

Цей День, не дивлячись ні на що, назавжди залишиться світлим в нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для нинішніх і майбутніх поколінь. День надії і любові до своєї Вітчизни. День пам’яті Героїв Крут.