ЗАПИТУЙТЕ – ВІДПОВІДАЄМО

 

 Чи може пенсіонер отримувати виплату за кордоном, якщо виїхав на постійне місце проживання?

Пенсію можна отримувати якщо в країні, де перебуває пенсіонер, укладена міжнародна угода чи договір з Україною.

Для цього пенсіонеру потрібно звернутись до органу соцзахисту держави перебування щоб перевести українську пенсію на рахунок за кордон.

Якщо угоду/договір не укладено з країною, де перебуває пенсіонер, то виплата пенсії припиняється на весь період перебування особи за кордоном.

 

 У листопаді 2022 року мені виповниться 60 років. Підкажіть, будь ласка, коли вигідніше подавати заяву до Пенсійного фонду – одразу чи на початку 2023 року?

 Для визначенні заробітної плати, яка враховується при обчисленні пенсії, застосовується середня заробітна плата в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії. Якщо середня заробітна плата, яка буде визначена за 2020-2022 роки, виявиться вищою, ніж заробітна плата яка визначена за 2019-2021 роки (10 846,37 грн), за призначенням пенсії вигідніше буде звертатися на початку 2023 року. При цьому, за призначенням пенсії бажано звернутись в тримісячний термін з дати права.

 

 Як отримати пенсійні послуги (консультації) дистанційно?

 В умовах війни отримання пенсійних послуг онлайн є дуже актуальним. Нагадуємо, що в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернігівській постійно працюють гарячі телефонні лінії сервісних центрів за якими дистанційно можна отримати відповіді на питання пенсійного забезпечення.

Ознайомитися з списком телефонів можна на сторінці Головного управління у соціальній мережі Фейсбук.

Крім цього, можна отримати послуги дистанційно, без особистих візитів через вебпортал електронних послуг ПФУ. Для цього необхідно лише зареєструватися на вебпорталі електронних послуг ПФУ portal.pfu.gov.ua. Там, зокрема, можна ознайомитися з електронними матеріалами власної пенсійної справи і тримати  зв'язок безпосередньо з Пенсійним фондом: надіслати заяву на перерахунок, запитання щодо призначеної пенсії тощо. 

 

За матеріалами Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області