📍За позовами прокурора розміщені у центрі селища Козелець МАФи демонтовані

🔹У ході реального виконання рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від 14.05.2024, яким задоволено позов прокурора в інтересах держави до Козелецької селищної ради про визнання протиправною бездіяльності та зобов'язання вчинити певні дії щодо відновлення благоустрою селища Козелець, забезпечено демонтаж 15 тимчасових споруд, розташованих по вулиці Соборності.

🔹Як раніше повідомлялося, у ході реалізації повноважень щодо представництва інтересів держави в суді прокуратурою встановлено, що малі архітектурні форми (МАФи) встановлено на земельних ділянках на підставі строкових договорів, що вже припинили свою дію, однак ділянки продовжували використовувати для здійснення підприємницької дільності. 

🔹Окрім того, згідно висновків уповноважених осіб Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області та АТ «Чернігівгаз», встановлено, що 24 МАФи встановлено у межах охоронної зони підземного газопроводу низького тиску, що, у свою чергу, може призвести до настання негативних техногенних наслідків.

🔹З метою захисту інтересів держави та на усунення зафіксованих порушень окружною прокуратурою у 2023-2024 роках подано до суду 7 позовних заяв, у т.ч. 6 –  безпосередньо до власників МАФів щодо звільнення та повернення Козелецькій селищній раді земельних ділянок, на яких розміщено тимчасові споруди, а також окремий позов у порядку адміністративного судочинства щодо зобов’язання селищної ради вжити заходів до демонтажу 15 тимчасових споруд.

🔹Наразі судами розглянуто та задоволено всі позови прокурора, у т.ч. і щодо зобов’язання Козелецької селищної ради вжити заходів до знесення 15 МАФів. У ході реалізації представницьких повноважень 3 МАФи демонтовані їх власниками в добровільному порядку, ще 21 – на виконання рішень судів. 

🔹Таким чином, за позовами прокурора, у т.ч. в порядку досудового врегулювання спору, по вулиці Соборності в селищі Козелець демонтовано 24 МАФи, подальша робота з цих питань триває.

🔹Принагідно закликаємо органи місцевого самоврядування провести інвентаризацію розміщених в населених пунктах об’єктів МАФ та, за наявності порушень вимог законодавства щодо їх встановлення, зокрема: 
- без отримання необхідних документів, у т.ч., паспортів прив’язки або розміщення бе місцевих правил благоустрою; 
- на не відведених для цього ділянках; 
- незвільнення ділянок після закінчення дії угод; 
- інших порушеннях 
інформувати органи прокуратури області для забезпечення захисту економічних інтересів територіальних громад у судовому порядку.