31.12.2021 Було прийнято рішення про закупівлю по предмету: Розподіл електричної енергії (код ДК 021:2015: 65310000-9 Розподіл електричної енергії) здійснити шляхом проведення переговорної процедури скороченої у відповідності з вимогами Закону. У зв’язку з чим прийнято рішення про намір укласти договір про закупівлю за предметом: Розподіл електричної енергії (код ДК 021:2015: 65310000-9 Розподіл електричної енергії) за результатами проведених переговорів з Акціонерним товариством «Чернігівобленерго»
Обґрунтування застосування переговорної процедури закупівлі з посиланням на експертні, нормативні, технічні та інші документи, що підтверджують наявність умов застосування переговорної процедури закупівлі: з метою організації закупівлі, з урахуванням статті 11 Закону України «Про публічні закупівлі» (із змінами)  (далі – Закон),  відповідно до частини 2 статті 13 Закону замовники можуть застосовувати переговорну процедуру закупівлі як виняток та відповідно до умов, визначених у частині 2 статті 40 Закону.

Правові засади функціонування ринку електричної енергії України визначаються Законом України «Про ринок електричної енергії» № 2019-VIII від 13 квітня 2017 року, а відповідно до даного Закону «розподіл електричної енергії – це діяльність із транспортування електричної енергії від електроустановок виробників електричної енергії або електроустановок оператора системи передачі мережами оператора системи розподілу, крім постачання електричної енергії».

Послуги з розподілу електричної енергії надають оператори систем розподілу (суб’єкти природних монополій) за тарифами, які встановлюються НКРЕКП.

Відповідно до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії (постанова НКРЕКП від 27.12.2017 № 1470) територія провадження діяльності оператора системи розподілу визначається за місцем розташування об’єктів електроенергетики, призначених для розподілу електричної енергії, що перебувають у власності ліцензіата, та до яких приєднані електричні мережі споживачів, які живляться від мереж ліцензіата.

При цьому, територія провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії за регульованим тарифом із зазначенням переліку адміністративно-територіальних одиниць затверджується постановою НКРЕКП про видачу відповідної ліцензії по кожному постачальнику.

На кожній окремій території діє лише один розподільник, з яким споживачі (у тому числі бюджетні установи та організації) можуть укласти договір на розподіл електричної енергії за регульованим тарифом.

Відповідно до пункту 2 частини 2 статті 40 Закону якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання за наявності одного з випадків, а саме відсутність конкуренції з технічних причин Замовником може застосовуватись переговорна процедура.

Враховуюче вищевикладене було вирішено провести закупівлю за переговорною процедурою з АТ «Чернігівобленерго», оскільки це єдиний оператор систем розподілу і суб’єкт природних монополій на території Чернігівської області.

Інформація щодо суб’єктів природних монополій розміщена у відкритому доступі на сайті Антимонопольного комітету України, яка оновлюється кожного місяця (https://amcu.gov.ua/napryami/konkurenciya/arhiv-zvedenogo-pereliku-prirodnih-monopolij).

Згідно зведеного переліку природніх монополій за листопад 2021 року інформація щодо АТ «Чернігівобленерго» знаходиться під номером 69 (витяг з переліку природних монополій додається).   

Згідно ч. 7 ст. 40 Закону, Замовник має право укласти договір про закупівлю за результатами застосування переговорної процедури закупівлі у строк не раніше ніж через п’ять днів - у разі застосування переговорної процедури закупівлі електричної енергії, послуг з її передання та розподілу.