Сьогодні офіційно зареєстровані безробітні, які є членами малозабезпечених сімей, можуть скористатися фінансовою допомогою від держави для організації підприємницької діяльності.

Це допомога на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї за рахунок коштів державного бюджету. Фінансова допомога до 15 мінімальних зарплат (на початок 2022 року – 97 500 грн), яка надається одноразово у безготівковій формі для оплати рахунків на придбання необхідного для започаткування власної справи обладнання і матеріалів.

Через три роки підприємницької діяльності допомогу потрібно буде повернути за мінусом сплачених за цей час податків та соціальних внесків. Проте, якщо підприємець працевлаштує за направленням служби зайнятості не менше двох осіб з числа членів малозабезпечених сімей строком не менше ніж на 2 роки, то повертати кошти не потрібно.

Для отримання фінансової допомоги потрібно звернутись із заявою до служби зайнятості. При цьому знадобиться довідка про відсутність притягнення до кримінальної відповідальності, судимості та бізнес-план майбутньої справи.

Розробити бізнес-план допоможуть фахівці служби зайнятості, які надаватимуть учасникам бюджетної програми консультації із започаткування та ведення бізнесу.

Постанова КМУ від 21.04.2021 № 397 «Деякі питання сприяння економічній самостійності малозабезпечених сімей» та покрокова інструкція отримання допомоги знаходяться тут: https://is.gd/ImP9PY

 

Чернігівська районна філії Чернігівського обласного центру зайнятості